Alla inlägg den 3 april 2013

Av Bengt Bertilsson - 3 april 2013 06:28

I arla morgonstund har ni kanske hört vågskvalpet fast ni befinner er långt från stranden. Kan detta bero på att ni tillhör skaran som lyssna på P 1 och är uppe i svinottan som de säger och det inte är någon sändning hörs det vågskvalp i denna kanal.
I väntan på att sändningen skulle börja satt jag med husorganet i näven och läser en artikel om att just nu råder det lågt vattenstånd i våra vattendrag och längs kusterna kan inte fartygen lägga till vid visa brygger då det blivit för grunt att angöra en brygga.
Som av en händelse var jag nere vid den lilla bäcken som rinner här utanför igår och som jag normalt på våren brukar kunna höra små vattenfall porla från är detta vattendrag nästan snustorrt. På några ställen finns det ett istäcke som vaken "bär eller brister" och därunder finns kanske ett par cm vatten som knappt rör på sig.
Troligen lär vårfloden utebli detta år då det finns ingen snö i vårt område som kan skapa en vårflod och den frysta marken lär förvisso tina upp blir det inga mängder av detta.
Det märks på gräsmattan, den tinar upp och det luktar ”skit” rent ut sagt av en mögelsvamp först. Det säger ”slirp” ”slurp” och ”slafs” när jag går på den, men efter någon dags solsken och blåst är ytan snustorr, men kolla jag är det tjällen därunder. Så fortsätter kylan och solskenet med måttliga vindar då blir det frystorkning och avdunstning. Uteblir sen vårregnet, ja då lär vi får det knepigt framleddes då jorden torkar upp och i sin tur påverkas grundvattnet. Då kan det bli ett ”skit år” med våra trädgårdsodlingar och böndernas gröda.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23
24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards