Direktlänk till inlägg 23 december 2014

Julskinka

Av Bengt Bertilsson - 23 december 2014 05:00

En jul utan julskinka är ingen jul så den har högsta prioritet och är given på julbordet. Vit eller svart var ett brukligt talesätt förr när julgrisarna såldes privat och under kristiderna fanns det ransonering på fläskköttet har jag fått mig berättas om. Uppväxt på ett litet arrendebondställe var jag aldrig med om att slakta några julgrisar, fast när jag blev vuxen blev det ganska många grisar styckade i min yrkeskarriär ändå.

 

Första julskinkan jag styckade gick inte så bra minns jag, råkade göra den svålfri och detta var inte enligt styckningsreglerna. Sen skulle skinkorna snöras med bomullsgarn så de höll ihop detta var ett konstycke idag använder de nät istället

Färska julskinkor skulle rimmas, (ligga i saltlake) och då fick man tänka på storleken på skinkorna för hela skinkan skulle bli salt minst en vecka skulle den ligga i saltlaken. Många använde sig av saltsprutor och sprutade in saltlösning som påskyndade processen.

Sen skall skinkan tillagas efter alla konstens regler och detta görs på två sätt som regel. Själv växte jag upp med kokt skinka som griljerats i ugnen efteråt. Men hustrun hade en annan tradition med sig där den först ugnsbakats och sen griljeras med senap. I båda fallen tar vi tillvara på spadet som sparas till dopp i grytan.

 

Många tror att julskinkans historia är mycket gammal och går tillbaka till förkristen tid. Ofta motiverat med att julskinkan skulle representera Särimner eller Gyllenborste. Detta är kanske en sanning med modifikation då julskinka omtalas första gången hos Olof Rudbeck i hans Atlantica och förekom främst hos överklassen där den stektes på spett. Den griljerade skinkan blev populär under 1800-talet.

Under senare år har färdigkokt och färdiggriljerad skinka blivit allt vanligare i livsmedelsaffärerna. Även skinkspad kan köpas färdigt av den som vill ha dopp i grytan men vill slippa jobbet med att koka skinkan.

Mat
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Lördag 18 maj 05:30

Som det inte var tillräckligt med att grävlingen går fram som en jordfräs på gräsmattan har den nu lagt om sin jakt och sadlat om kan vi kanske också säga. Hen har bytt bransch till stubbfräsare i sin jakt att hitta mumsiga larver eller skalbaggar  ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 17 maj 05:30

Fågelskådning på farstutrappans terrassen och den som är näst vanligast men ofta den som är mest i farten när det gäller att ta för sig är Blåmesen den högt uppe i busken och spana  Blev det fritt fall nedåt plötsligt      ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 16 maj 05:30


Varje natt så kommer jordfräsen och leta efter larver och ibland så verkar den göra stora fynd i grävning        ...

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 15 maj 05:30

Årets första rabarber är skördade och den motsvarade våra förväntningar.    1,6 kg och kilopriset på torget i Varberg var i lördags 80 kr/kg .   Av detta blev det 2 burkar marmelad och en burk kräm    ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 14 maj 05:52

Det är inte bara fågelskådning från farstutrappans terrass som vi kan njuta av ett spindelnät ca et 10 tal meter framför oss         ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards