Alla inlägg under mars 2019

Av Bengt Bertilsson - 24 mars 2019 07:00

Årets första vårtecken 23/3 från dikeskanten 

     

De vattenfyllda dikerna är välfyllda både med vatten som grodrom 

   

Av Bengt Bertilsson - 24 mars 2019 06:00

Ett vårtecken som slår det mesta får nog en huggorm vara. Var på besök hos min granne och tillsammans med honom och ett barnbarn som är ormintresserad och har egna ormar hemma blev detta en upplevelse

         


Av Bengt Bertilsson - 23 mars 2019 06:15

Tusentals tranor vid Hornborgasjön är majestätiskt att se och uppleva, men att befinna sig mitt ute i skogen och plötsligt höra tranor trumpeta är en magisk känsla. Jag hade länge tänkt mig leta reda på Hammarhall. En plats där Berghem/Hajom/Fotskäl möts.

 

Efter att vandrat ca 1 ½ timme lyckades jag finna platsen, kände jag mig nöjd och som belöning perfekt för rast och fika. Satt mig ner på en stenhäll och njöt av solskenet som strilade ner mellan granstammana mot mig där jag satt.
Mina tankar när man sitter där är många men samtidigt mer tömmande då det är så rofyllt är det lite som en dröm gått i uppfyllelse. Väcks jag av en skogsduva kuttra, ett ljud som är som ett vårtecken för mig fast kanske för en storstadsmänniska något som finns där hela året i södra Sverige.

 

Plötsligt så överröstas duvans ljud av trumpetljud som jag kände väl igen, nämligen Tranans. Jag hade passerat en liten göl och hade en snett framför mig en också, kom ljudet bakifrån. Tänkte jag detta måste vara någonstans nedåt Hajom/Nödinge som inte ligger så långt därifrån. Drack upp mitt kaffe och avslutade min rapport på Messenger om mitt fynd och började leta efter Tranorna.

     

Det var inte vaken länge eller långt jag behövde leta, bara 100 meter där suttit ser jag en trana ute på Krokaremossen trumpeta och jag tänkte detta måste vara en som trumpeta i jakt på sin partner skall dyka upp. Men plötsligt så ser jag partnern då jag misstänker det är en hanne och hona som slagit sig ner på denna plats för att kanske rasta eller så är detta deras boplats

          

    

Finns lite öppet vatten också på mossen såg jag på min vandring därifrån. Bilderna är kanske inte av bästa kvalité är det mer upplevelsen och iakttagelse som är viktigast för min del

   

Efter att stått där en stund och studerat dessa var det dags för hemfärd var det tänkt gå samma väg tillbaka tog jag fram kartan ändå och såg det går stigar NO och N riktning blev det en ny upptäckt till i skoglöst land visade det sig. Men detta tar jag och skriver om en annan gång och detta redovisas i andra inlägg kommande vecka

Av Bengt Bertilsson - 23 mars 2019 06:00

Fönsterfotografering av en av gästerna vid fågelautomaten 

   

Av Bengt Bertilsson - 22 mars 2019 08:00

Säsongen med fågelmatningen börjar gå mot sitt slut och kvar är bara det som ramlat från den rikes bord på marken. Men detta finns fåglar som gladerligen glädes av detta och jag fotograferat via köksfönstret 

                   


Av Bengt Bertilsson - 22 mars 2019 06:00

Fler riskerar fattigpension


 

Allt fler väljer att ta ut sin tjänstepension under en begränsad tid, vissa fall under fem år. Och det här är en utveckling med stora risker för pensionärerna

Det anser Dan Adolphson Björk som är trygghetsekonom på pensionsbolaget AMF.

– Vi som pensionsbolag och pensionsmyndigheten blir uppringda av förvånade och besvikna pensionärer som undrar varför deras utbetalning är slut - det är då det beslut som man fattade för fem eller tio år sedan.

Och vad säger ni till dem?

– Det är att man har fattat det här beslutet själv. I de flesta former av tjänstepensioner, i synnerhet kollektivavtalade tjänstepensioner, då är livslång utbetalning förvalet. Och väljer man bort det och väljer en tidsbestämd utbetalning. Då ska man vara medveten om vad det är.

Vid sidan av den allmänna pensionen är tjänstepensionen är en viktig inkomst för de flesta som slutat arbeta. I en rapport från AMF, ett av landets största pensionsbolag, framgår att trenden där går mot att allt färre tar ut tjänstepensionen livslångt - 40 procent av bolagets utbetalningarna i dag. För sex år sedan var över 60 procent av utbetalningarna livslånga. Resten tas främst ut under tio eller fem år.
 
Det här kan handla om personer som vill få ut pengarna medan de är pigga - eller personer som helt enkelt behöver pengarna för att klara sin ekonomi. Men Dan Adolphson Björk varnar för att många riskerar att bli fattigpensionärer när utbetalningarna väl tar slut.

– Den här valfriheten är bevisligen något som blivande pensionärer uppskattar och har hittat till. Men att huvuddelen av tjänstepensionen tas ut på fem år - det tror jag de flesta kan hålla med om att det är orimligt.

– Informationen behöver bli bättre om fördelarna med ett livsvarigt uttag. Skulle den här trenden trots allt fortsätta, då är det upp till arbetsmarknadens parter att titta på någon form av begränsningsregler som begränsar hur mycket man kan ta ut.

Av Bengt Bertilsson - 21 mars 2019 06:00

Naturvårdslaget i Mark har gjort ett fantastiskt arbete runt omkring och på rastplatsen. Den har rustats upp och blivit ännu finare och bättre och lättare att ta sig till. Kan vara lite svårt med rullstol men det går att ta sig vid sidan om trappan men ledsaga.
Väl på plats ett besök som är värt att ta sig till. Att sen bara sitta där och njuta där av utsikten, vattnets brusande, fågelsången och underbart. Glöm inte kaffekorgen och ta med dig ditt avfall därifrån.

           

Av Bengt Bertilsson - 20 mars 2019 06:00

Ett av Marks kommun underverk där idag naturens krafter fått återta floden forsande vattenflöde 

                             


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards