Direktlänk till inlägg 26 mars 2014

Jord i stället för sopor Kompost del 2

Av Bengt Bertilsson - 26 mars 2014 06:15

Att kompostera hushållsavfallet tar flera år att bryta ner. men mödan värt ändå.  Jag får nämligen ett bra gödningsmedel till min trädgårdsodling, därför kompostera jag. Fast jag får kanske varna läsare på nytt att jag samtidigt kan vara ett avskräckande exempel eller kanske är det så här det ser ut hos de också.  
Jag behöver inte köpa konstgödning då de flesta näringsämnen finns i min kompostjord och jag vet var det finns i jorden, dessutom har jag haft tillgång till hästgödsel från granngården som haft hästar blir det naturgödsel som komplittera näringsbehovet i min trädgårdsodling.

 

Att bryta ner organiskt avfall till jord är naturens eget påfund och en del av det ekologiska kretsloppet. I den egna komposten hjälper du naturen ta hand om ditt hushållsavfall. Jag har en varmkompost som blir fylld till ca 75 % under ett år.

 

Luft och fukt är vad som behövs för att processen ska ta fart och det ska bli förmultning och inte förruttnelse och där går jag fel varje år för mig.

 

Jag behöver mer kunskap, rätt material och lite (eller kanske mycket) tålamod. Jag fyller på för mycket och har troligen för lite annat materiel att blanda med. Jag försöker röra om i komposten men detta misslyckas jag med varje år. Som synes i botten ligger främst hushållsavfall från våren, sommaren och sen ligger hösten och vinterns hushållsavfall nästan orört. Jag erkänner det är inte förmultning utan mer förruttnelse. Men jag kan lova jag har ingen illaluktande doft eller några råttor elle möss så helt galet är det inte.

 

Nu lyfter jag över materialet till den tomma komposten, försöka få det fördelat och varva med sågspån tills jag fyllt den på nytt

 

Även detta år så blir det fylld kompost och det är dags att börja på ny kula med varmkomposten. Brukar lägga ett lager med kvistar, sågspån och löv i botten och sen lovar jag mig själv nu skall jag sköta mig bättre kommande år.

   

Jag vet nämligen komposterar jag får en näringsrik gödning och jordförbättrare till din trädgård. Dessutom får jag tillfredsställelsen att veta att jag hjälper till att minska sopberget.

Jag spar pengar också för alla som bor i en- eller tvåfamiljshus kan också spara pengar på kompostering genom möjligheten att dra ner på hämtning av sopor. Men det är en som sagt en konst att skapa en lyckad kompost.

 

Tänk bara att du måste ha ett tillstånd om du ska kompostera köksavfall för att få lägre soptaxa. Trädgårdskomposter kräver inget tillstånd.

Jag vet min läxa men jag har kort minne och glömmer att kompost betyder blanda, och blandar gör jag naturligt när jag samlar trädgårdens och mitt hushållsavfall. Tror jag dock samtidigt att om jag själv ser mig som ett avskräckande exempel tror jag är inte ensam.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Lördag 28 mars 06:00

Finns andra fåglar än tranor även vid sjön, dock inte så många i år. Alla var inte ens vakna när vi dök upp               ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 27 mars 06:00

Om det var lite besökare så var det lite tranor också denna dag då det endast inräknaders 7500 och detta är en halvvering av föregående år siffra vid samma tidpunkt                      ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 26 mars 06:00

Årets besök vid Hornborgasjön och trandansen blev sedvanligt blåsig och kall med långkalsonger och termobyxor och toppluvan neddragen. Lyste nyfikna fågelskådare och övriga nyfikna nästan med sin frånvaro i Corona tidevarvet. Fast smittorisken var no...

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 25 mars 06:00

Satt på farstutrappa och såg två korpar flyga fram och tillbaka över mitt skogsbryn.   Noterade att uppe i en björk där sitter ett antal skator och ger inte ifrån sig ett enda ljud under flera minuterar som korparna var synliga eller hörbara. ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 24 mars 06:00

Stenknäck (Coccothraustes coccothraustes) är en stor fink med mycket kraftig näbb. Lite av en haha upplevelse varje år när den dyker upp, men den dök upp vid fel tillfälle   Hade suttit ute på farstutrappan på morgonkvisten och druckit kaffe ef...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se