Direktlänk till inlägg 15 april 2020

SÄS Skene nedsläckt efter 57 år

Av Bengt Bertilsson - 15 april 2020 18:57

Skene lasarett nedsläckt första gången sedan det byggdes 1963 verkar vara ett faktum sedan sista dyngnetrunt avd stängt ned p.g.a Corona och personalen flyttat till Borås var alla lampor nedsläkta i huset igår kl 21,00 när jag passerade lasarettsbyggnaden


 

SÄS Skene stod klart 1963 och hette från början Skene lasarett. Vid starten hade lasarettet 233 vårdplatser fördelade inom medicin, kirurgi, förlossningsvård och postoperativ vård. Det fanns också röntgenavdelning, operationsavdelning och laboratorium och mottagningar inom medicin och kirurgi. Hittade en artikel från 17 sep, 2003 som kan vara av intresse att läsa

 

Skene lasarett fyller 40 år - och patienten mår bra

 

NyheterDet finns fortfarande kyrkor som tar upp kollekt till fonden för Skene lasarett. Och Sven-Olof Carlsson, före detta ledare för kampanjen mot en nedläggning av medicinakuten, får ofta kommentarer när han är och handlar mat. Engagemanget för Skene lasarett är fortfarande levande. Nu fyller sjukhuset 40 år. Jubileet firas torsdag och fredag, 18-19 september.

Det heter ju naturligtvis inte Skene lasarett längre, utan SÄS Skene (Södra Älvsborgs sjukhus). Tiderna har förändrats sedan kampanjen som resulterade i 46 000 namnunderskrifter drog från by till by i Mark och Svenljunga hösten 1999. Då var ett av kraven att Skene lasarett skulle bli en självständig enhet. I dag har den före detta kampanjledaren, tostaredsbon Sven-Olof Carlsson, ändrat åsikt.

 

- Vi hade inte kunnat få igång specialistverksamheten utan det samarbete som i dag finns inom SÄS, säger han.

 

Dussinet specialistmottagningar i Skene är ett direkt resultat av denna samverkan.

 

- I stället för att patienterna måste ge sig ut och resa så får doktorerna åka hit, säger Rachel Tengel, chefsöverläkare och verksamhetschef för medicinkliniken på SÄS Skene.

 

HN har samlat några av dem som var mest aktiva under de turbulenta åren i Skene lasaretts historia. Sven-Olof Carlsson och Rachel Tengel är två av dem, lasarettsfondens Brita Carlsson och sjukvårdspolitikern Krister Andersson (s) är ytterligare ett par.

 

Det märks att de svåra åren har svetsat dem samman. De skämtar med varandra och faller ofta varandra i talet.

 

- Nya kvastar sopar bra, säger ordspråksfantasten Brita Carlsson och syftar på när Krister Anderssons gjorde entré på scenen någon månad före den politiska kraftsamlingen. Plattformen, som den kallades, presenterades av regionens sjukvårdspolitiker med syftet att skapa en positiv och trygg framtid för Skene lasarett.

 

- Vem som helst hade kunnat ta tag i det där, säger en något generad Krister Andersson.

 

Men faktum är att han faktiskt, då på hösten 2000, var rätt man för jobbet. Som nybliven ordförande i utförarstyrelsen (numera heter det sjukhusstyrelsen) kunde han ge sig in i arbetet med nya, friska ögon.

 

Plattformen kom till i samtal med 30-40 personer. Det var viktigt att förankra den i samtliga politiska partier, intresseorganisationer och det lokala näringslivet. Plattformen byggdes med bredd och delaktighet så att ingen senare skulle kunna backa.

 

- Det var roligt att kunna mejsla ut något sådant vid köksbordet tillsammans med olika människor som alla drog sitt strå till stacken, säger Krister Andersson.

 

Men det var ett tungt åtagande.

 

- Det var oerhört jobbigt när vi höll på som mest. Frun och ungarna undrade vad de hade mig till egentligen. Jag var så inne i detta, säger han.

 

Familjen höll ut och plattformen kunde läggas fram den 20 november det året. Ett heligt löfte som bland annat garanterade fortsatt akutsjukvård på medicinkliniken dygnet runt och en orientering mot utökad specialistsjukvård. För personalen på Skene lasarett blev det början till slutet på den kamp som pågått under så gott som hela 1990-talet. Men att det var så gick nästan inte att förstå.

 

- Det var så bra att vi på sjukhuset inte trodde att det var sant, säger Rachel Tengel.

 

- Vi hade blivit besvikna så många gånger tidigare.

 

En som däremot blev övertygad var Sven-Olof Carlsson. Så fort den politiska kraftsamlingen blev offentlig deklarerade han att aktionsgruppen för Skene lasarett var nedlagd.

 

Det var på sensommaren dessförinnan, 1999, som gruppen bildades. Medicinakuten var hotad och personalen mådde dåligt av såväl besparingskrav som cirkulerande rykten.

 

Som aktiv i byalaget i Tostared hade Sven-Olof Carlsson en bas att agera utifrån, och plötsligt var han i färd med att organisera samtliga byalag i Mark och Svenljunga i den största opinionsyttring som bygden någonsin presterat.

 

Budkavlen gick och folket visade sitt stöd. När kampanjen till slut mynnade ut i en stor demonstration på parkeringen utanför lasarettet var det mäktigt. Men då, när allt pågick för fullt, fanns ingen tid för eftertanke.

 

- När man är mitt uppe i processen måste man fortsätta. Först efteråt kan man sovra, säger Sven-Olof Carlsson.

 

För Rachel Tengel och den övriga personalen på lasarettet har stödet från allmänheten betytt oerhört mycket. Lika viktig har gemenskapen med alla medarbetare på lasarettet varit.

 

- Ibland undrar jag själv hur vi orkade igenom osäkerheten alla de här åren, säger hon.

 

- Men vi är många som har arbetat ett antal år tillsammans, och med- och motgångar har svetsat oss samman. Det har gett oss styrka. Vi jobbar ju dessutom mitt ibland patienterna och får känna oss behövda. Vi har fått mycket stöd från både patienter och befolkning.

 

Det svåraste har varit att klara balansen i rollen som verksamhetschef, att både vara lojal mot ledningen och mot patienter och personal. Men också att se kollegor försvinna. Rachel Tengel får tårar i ögonen när hon talar om de som slutade på grund av osäkerheten.

 

Det är inte svårt att förstå att den politiska kraftsamlingen tycktes för bra för att vara sann i personalens ögon. Men tiden har läkt en del av såren, och i dag finns inte längre några tvivel. I dag kan ju vem som helst se resultatet, här på lasarettet.

 

Brita Carlsson, som för bygdens folk är liktydig med fonden för Skene lasarett, kan vittna om att patienterna är nöjda med vården på SÄS Skene. Särskilt när de blir undersökta med någon apparat som inköpts för pengar från fonden.

 

- Då är de så glada att de verkar tro att de ska bli friska direkt, säger hon och skrattar.

 

Under det dryga decennium som fonden funnits har invånarna i Mark och Svenljunga samlat in mellan 10 och 11 miljoner kronor. Det finns till och med kyrkor i bygden som skänker en del av sin kollekt, och i Kind drar den årliga gökottan in pengar till lasarettet.

 

Även Brita Carlsson sögs in i engagemanget för lasarettet som vore det förutbestämt.

 

1990 fick hon en pacemaker inopererad, och när hon skulle skrivas ut skojade personalen om att "nu har du inget att göra på ett tag så nu får du gå ut med listor". En kampanj pågick just då för sjukhusets räkning.

 

Som ordförande i Skene-Örby hembygdsförening engagerade hon sig själv och sina föreningskamrater. Men namnlistorna kändes otillräckliga.

 

- Det stoppas ju bara i byrålådan, säger hon.

 

Tanken att starta en fond för lasarettet fanns i luften och rätt som det var stod Brita Carlsson vid rodret. Nu är hon oupplösligt förknippad med fonden.

 

På samma sätt som invånarna i Mark och Svenljunga förknippar Brita Carlsson med lasarettsfonden sätts Sven-Olof Carlsson fortfarande i samband med kampanjen hösten 1999.

 

- När jag är och handlar kommer det ibland fram folk och säger "det där är ju han med Skene lasarett".

 

Sven-Olof Carlsson tror inte att det kommer att behövas fler aktioner för att skydda sjukhuset nu när plattformen finns. De andra känner sig lika säkra.

 

- Tack vare den breda politiska förankringen klarar sig SÄS Skene även när det blåser stormar kring andra sjukhus i regionen, säger Krister Andersson.

 

Rachel kan intyga att personalen i Skene känner sig trygga i dag.

 

- Stämningen är bra. Vi pratar inte om nedläggningshot längre, som vi under en period diskuterade på varenda kafferast.

 

MALIN FAGERLIND

0340-62 90 00

redaktionen@hn.se

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 23 april 07:31

Pest eller kolera för skall vi tro experterna så förflyttar vi bara problemet    Själva mossan sprids vid mossrivning genom att "mossbitar" hamnar på nya ställen där kanske ingen mossa fanns. Där etablerar den sig om förutsättningarna finns. ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 22 april 05:30

Dags att rensa vinterförvaringen av jordguppsplantorna   Det som göms kom fram visar sig vara gamla planteringslådor med plantor som skall placeras ut senare         Men det fanns mer      Revor planterade i gamla pensé lådor  som...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 21 april 05:30

Troligen lagom till valborg så lär det bli ett hav av tulpan och liljor blommor i Bältespännarparken i Göteborg        ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 20 april 07:15

En tur in till storstan och fotograferade på körsbärsblomningen i centrum som jag inte noterat innan vid mina tidigare besök i stan. Men detta kan bero på at jag inte varit där vid denna årstid.                       ...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 18 april 07:48

Våra tulpaner växer och detta år exploderat i mängd då jag troligen grävde om i rabatten och lökarna hamnade i en klump.        På rabatten som står fritt där är det mindre utslaget       ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4 5
6
7 8 9
10
11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards