Direktlänk till inlägg 29 oktober 2013

Simone stormen som kom av sig.

Av Bengt Bertilsson - 29 oktober 2013 09:08

När facit finns en ”susning i säven” och lite av ”Vargen kommer” Ja det går att vara ironisk efteråt efter att upplevt september stormen 1969, snöstormen 1995. Gudrun 2005 och Per 2007.
Varningarna för denna storm läste jag i mitten av förra veckan och i helgen piskade massmediorna upp en stormbild av värsta slagfält var annalkande skulle drabba hela landet. Radion var med på noterna och avbröt sändningarna på söndagseftermiddagen.
  Stormen drog förvisso in över södra England i söndags och ställde till det med problem och mediorna sände live från stormen både söndag och måndag där folk roade sig med att stå på pirerna och kolla.  När stormen sen drog vidare mot oss ökade varningarna och jag förberedde mig. Likaså samhället, tåg ställdes in samhällsfunktioner stängdes och engagemang ställdes in uppmanades det att folk att vara inne. I och för sig riktiga åtgärder. Var det bara fotbollsmatchen mellan sömmerskorna och mupparna på Borås arena som i våra trakter skulle spelas

  
Lugnet förre stormen med regn hela måndagen, kom det rapporter att södra delen och västkusten märkte av stormen med kraftiga vindbyar. Bilder skickades in till mediorna på människor som nödvändigt måste ut och kolla hur mycket det blåste. Senare kom det rapporter om med nedfällda träd över vägarna och strömavbrott och enl. visa uppgifter 80 000 hushåll utan ström totalt.
Satt jag hemmavid och märkte det regnade och lite vind som fick trädkronorna att böja sig liknade mestadels en vanlig höstdag. SMHI varningar under dagen verkade vara bortblåsta någon annanstans.
Fokusen i sjuhäradsbygden låg mestadels på matchen och de beslöt att spela då den sista varningen vid 18 tiden förutspådde att vid 21 – 22 kommer stormbyar. Vilket skulle visa sig stämma då lite söder ut här hemmavid började strömmen blinka 20,30 och sen kom kraftiga vindbyar i atmosfären som fick trädkronorna att gunga. På marknivå syntes dock inget löven låg där helt stilla, en kvarglömd fotboll vägrade röra på sig.
Vinden mojnade och vid 22 tiden när jag bestämde mig att här är ingen större anledning att sitta och vänta på mer oväder får jag plötsligt se lillkatta sitta på fönsterbleket. Hur sjutton har hon kommit dit. Jag bar ner katterna tidigare och kollade källarytterdörren var stängd då. 
Öppnade farstutappans ytterdörr och där ute sitter också gammelkatta. Ner med dessa på nytt och då ser jag ytterdörren är öppen och förstod jag inte stängt den riktigt så låsmekanismen slagit till.
Dagen efter märks det knapp att det dragit över en storm här hemmavid och det känns som mediorna och SMHI lurat mig på konfekten. Fast å andra sidan skönt det inte blev något av detta.

 

Fasadflaggan blåste förvisso ur sitt väggfäste Men allvarligt talat i vårt informationssamhälle där mediorna verkar kunna piska upp något och sen blir det inte så. Att områden fått känna av stormen hävda annat förstår jag och vi skall inte negligera varningar.
Tror jag det finns som i framtiden negligera varningarna för det berör inte dessa utan det är andra som drabbas. När personer t.o.m resonera som jag hörde på radion en som ringde och frågade att det är en kvällskurs i Halmstad och personen bor i Laholm där vindbyarna och radion påtalade trafikproblem längs E 6:an ändå tänkte åka. Verkade dock boende i vårt närområde stannat hemma då jag inte såg en enda bil köra på byvägen efter mörkret lagt sig har åtminstone vi på landsbygden lärt oss att ta varningarna på allvar.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 18 feb 06:00

Så här mycket vatten tror jag mig inte minnas, fast vi hade mycket vatten förra året också vid dennac tid också verkar mängden mer detta år men det rör sig om mycket lite skillnad                ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 17 feb 09:15

Extremt vattenflöde just nu men en koll hur det såg ut i februari 2019 så var vattenflödet i vårt område likvärdigt på sina platser. Sen vet jag det är skillnad från plats till plats är det intressant att via bloggen följa det jag själv glömt bort el...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 17 feb 07:50

Stomen Dennis framfart ähr på godset resulterade i att taket flög av och landade på åkern     Ond bråd död efteråt hittar vi en fågel som låg död på marken.     Vår och grannens soptunnor låg på marken       ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 15 feb 06:00

Dag fyra på vedbacken och det började inte så bra. Hade kört knappt en timme när plötsligt kedjan gick av, av någon anledning. Ny kedja nästan så det var lite överraskande, men nu hände det. Tur i oturen så hade jag köpt en i reserv ifall så det var ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 14 feb 06:00

Dag tre och det var en mör gubbe som gick ut dagen efter stormen dragit här över fast det var ingen stormfälld skog som skulle sågas.  Motorsågen går perfekt efter omständigheterna och då gäller det att passa på att såga och en tank räckte en timme v...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se