Alla inlägg under april 2022

Av Bengt Bertilsson - 8 april 2022 12:13

Vilda och vilda de är väl självsådda från mina andra odlingar i trädgården. Fast jag höll på att bli kvar där på marken där jag låg på alla fyra och kröp för att fotografera dessa
 
Två små penséer har dykt upp på min grusplan och jag tvingades ner och då satte min Atros stopp för att komma upp, fick krypa och ta tag i räcket då båda benen vägrade vara med att vilja resa sig.  

Fotonen då blir så där men det viktigaste var att jag lyckades få dessa på bild    

Av Bengt Bertilsson - 7 april 2022 06:00

Satt i helgen och njut i solskenet samtidigt som det dök upp en koltrast framför mig. Brukar i allmänhet bli en svart prick när jag fotografera dessa så jag försökte komma underfund med detta med bländare och skruvade och hade mig
   

f/6,3 1/250 ISO160 och jag blev lite nöjd då bakgrunden försvann som i en dimma och fågeln svarta färg blev rätt 

 
Lite oskarp kan jag dock hålla med om men en av de bättre jag lyckats med ändå 

 
Men den var inte ensam, utan en kompis satt där också skillnaden i foton är marginellt f/6,3 1/100 IS0 100. Det jag dock inte såg vid fototillfället var ett grässtrået 

Av Bengt Bertilsson - 6 april 2022 06:00

Gör mig smått vansinnig  med värken och Ipren som läkaren gav mig är som att äta sockerpiller känns det som. Sen kanske gör de lite nytta men oavsett så finns och känns symtomen där hela tiden.
Tog kontakt med läkaren i måndags för att få andra värktabletter. Jo det skall du få och glad i hågen gick jag till apoteket och kvitterade ut Alvedon som skall tagas tillsammans med Ipren. 
Varför gå till doktorn det finns mediciner i butikerna att köpa utan recept  

Artros i höften kallas även höftledsartros och coxartros. Det är ett kroniskt sjukdomstillstånd som utvecklas gradvis över månader och år. Symptomen kommer oftast smygande och kan börja med att höftleden smärtar efter träning eller fysisk aktivitet. Höftledsartros är vanligare ju högre upp i åldrarna man kommer men förekommer även bland yngre, då oftast efter tidigare trauma till leden.

Vanliga symtom är smärta i ljumskområdet på den drabbade sidan, över framsida låret och ner mot insidan/framsida av knäet. Smärta kan även sätta sig på andra platser som i säte och skinka. Det kan leda till att man får svårt att böja sig och gå längre sträckor. Det finns inget botemedel mot artros i höften men med anpassad träning, viktnedgång, behandling och hjälpmedel kan förloppet bromsas upp, smärtan minska och aktivitetsförmågan öka betydligt.
 

Symtomutvecklingen vid artros följer ofta ett speciellt mönster. Initialt uppkommer smärta endast vid belastning och fr a då igångsättningssmärta, t ex vid gående efter en stunds sittande eller vid de första stegen på morgonen. Efter hand uppkommer också vilovärk och nedsatt gångsträcka. I avancerade stadier är nattlig värk som leder till sömnstörningar ibland ett bekymmer. Smärtan och värken förläggs ofta in mot ljumsken med utstrålning till låret, ibland ned mot knät.
 

Efter hand tilltar stelhet och inskränkning av rörelseförmågan där inåtrotation och extension påverkas först.
 

Patienten kan ha noterat benlängdsskillnad som kan vara funktionell p g a kontraktur och strukturell beroende på ben- och broskförlust vid avancerad artros.

Egenvård är centralt i behandling av höftledsartros. Att upptäcka och använda sina egna resurser för att ta kontroll över sin sjukdom är viktigt i rehabiliteringen. Eftersom artros är en kronisk sjukdom måste träning integreras i det dagliga livet och inte vara för svårt att utföra dagligen. Det gäller att upprätthålla ledrörligheten och öka uthålligheten och styrkan i muskulaturen i kring höften. Motion och träning fungerar också smärtlindrande.

I akutskede rekommenderas belastningsanpassning och lättare regelbundna cirkulationsövningar för att smärtlindra. Det är bra om du fortsätter att röra dig och promenera så ta hjälp av kryckor eller stavar för avlastning vid gång.

Detta är kopierat från länk

 

Av Bengt Bertilsson - 5 april 2022 06:00

Så kom den och vi fick återigen besannat att vädret i april går inte att lita på.
 
Inget var sig likt denna morgon när vi vaknade. Temperaturmätaren visade på 3+ vilket inte hänt på flera veckor utan det varit minusgrader istället 

  
Det började regna sen i arla morgonstund lite lätt, men gick snart över mot kraftigt och blåsigt väder som piskade dropparna mot fönsterrutan. Då plötsligt faller temperaturen och den närmade sig nollan. 
 
Snön fullständigt vräkte ner och la sig direkt på gräsmattan 
 
Så lite tur i oturen som de säger för ”Enligt folktron skall ved vara sågad, kluven och travad före dymmelonsdagen i påskveckan annars går ”dymmeln” i veden och den blir klen som bränsle.

 

Av Bengt Bertilsson - 4 april 2022 06:00

Vi som står på toppen 
     

Av Bengt Bertilsson - 3 april 2022 08:45

ÄNTLIGEN så var årets ved klyvd och upplavad på plats, dock inte slutlig förvaring. Totalt har det varit effektivt arbete under 5 arbetspass på ca 6 timmar. Lika mycket i tid tog sågningen. Men nu tror jag detta var sista gången, kropppen klarade precis av detta och efteråt har min Atros gjort sig rejält påmind.  
 

Min kompis Faxe har gjort det tyngsta jobbet
 
Av 22 kubikmeter i längd ligger det idag runt 16 - 17 kubik kluven. Av detta har det blivit spillved som lämpas sig för brass och kamineldning. 9 lådor ca 450
  

       
Dessutom så har det blivit spinkved som är perfekt sen att tända i pannan. Detta år har jag sorterat bättre men det blev ändå 20 lådor 
 
       

Ved
Av Bengt Bertilsson - 3 april 2022 05:45

Titta vi flyger 
       

Av Bengt Bertilsson - 2 april 2022 05:45

Fa. vad det klia på ryggen, eller kanske skall jag putsa och rätta till klädsel när det skall frias  

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards