Alla inlägg under april 2019

Av Bengt Bertilsson - 5 april 2019 06:00

Hur levde de förr brukar intressera många men hur skulle vi klara oss att leva under dessa omständigheter om vi tänker efter 

 

Allmogen folkbildar med målet att levandegöra och föra vidare kunskap om vår nordiska och svenska historia och vår vackra, urgamla allmogekultur. Vi vill kasta ett revitaliserat ljus över våra förfäders frihetliga minne, kunskaper och livsfilosofier.

 

Ända in på förra seklet så åt man i Sverige det naturen kunde ge. De nordiska folken var bönder, naturfolk, som livnärde sig på jorden och skogen. Ofta räckte maten inte till och man fick gå till skogen för att skaffa sig det åkern inte kunde ge.

Hungersnöd inträffade med korta mellanrum, särskilt i de nordliga landskapen, senast 1867-1869 under den så kallade Norrlandssvälten. ”Det finns en sida i den svenska allmogekulturens historia, som är en av de mörkaste och dystraste, och det är nödbrödets historia”, säger Tobias Norlind. Det sammanfattar väl svenska folkets utmaningar att sätta mat på bordet.

Men det fanns år då skörden mättade Sveriges torpare och tjänstefolk. Här är ett exempel på årsförbrukningen hos en småländsk torparfamilj, ur boken ”De fattigas Sverige” som Vilhelm Moberg hade i sitt arbetsbibliotek.


 


Familjen i exemplet hade det relativt bra ställt jämfört med de fattigaste, där många levde på svältgränsen ända in på 1900-talet.

Självklart varierade kosten också mellan olika platser i imperiet, beroende på odlingens förutsättningar. Uppe i det kallare Norrland odlades t.ex mer korn och mindre råg.

I Svenska allmogens frihetsstrider volym 2 kan man läsa om tjänstefolkets förhållanden, och där framgår det ”att man icke svältfödde folket, när årgången lämnade tillräcklig avkastning”, här med ett exempel från Uppland:

”Sålunda har man från Upland 1620, alltså före potatisens tidsålder, bevarat följande matsedel från allmogens bord:”

Söndag: Middag: kål med gryn eller ärter uti, fläsk, kött och stek — det bör anmärkas, att man i allmänhet icke intog mer än två mål om dagen — och aftonmåltid: köttsoppa, färskt kött, höns eller fåglar.

Måndag: Middag: ölsoppa eller äggsoppa, strömming, blötta gäddor.
Aftonmåltid: gröt, kokad sill, torsk.

Tisdag: Middag, kål eller ärter, kött och fläsk, stek eller saltvattenskött.
Aftonmåltid: köttsoppa’, rotmos med mjölk eller av annan frukt; färskt kött.

Onsdag: Middag: kokad eller rar mjölk, strömming, torr eller färsk fisk.
Aftonmåltid: grynvälling med lax eller gäddor eller ris kokat med en kanna mjölk; kokt sill; krampsill.

Torsdag: Middag som på söndag. Aftonmåltid: färsk köttsoppa med bröd, korvar eller sylta, färskt kött.

Fredag: Middag: varmt öl och bröd, krampsill, blötta gäddor eller stockfisk.
Aftonmåltid: spicken sill, ärter med ättika och torsk.

Lördag: Middag: Grynvälling, lax eller färsk fisk, ägg, sylta eller korvar.
Aftonmåltid: gröt, salt fisk, torsk eller gäddor, rovor eller annan frukt av dess värde

Mer ur Alfred Kämpes Svenska allmogens frihetsstrider om maten i Ångermanland, Dalarna, Västmanland, Halland och Skåne:

”Om matförhållandena frampå 1700-talet anför Linné från Ångermanland 1732 följande, som kan vara av intresse att taga del av:”

”Tre mål ätes förutom frukost om sommaren. Då ätes alltid om dagarna till middag surströmming, så att surströmmingen (ofta obenad) lägges mellan tunnbröd och bits sä en bit; sedan ätes surmjölk utan grädde, sedan underst den en ostskiva eller en smörgås. Men kött tages intet efter. Till mats kal, ärter, rovor, kål mest söndag, ärter en gäng i veckan: då kålen tryter, 2 gånger ärter, rovor mest var morgon med saltströmming, på slutet av kokningen lagges strömmingen dit, att han ej skall kokas sönder, litet mjöl på och sur mjölk supes. Om aftonen alltid kornmjölsgröt. Om morgonen, då man går ut, smör och bröd eller ost och bröd, som är snarare. Av blandbröd får man 1/4 kaka i målet, godbrödet få de aldrig smaka, ty det är för främmat eller stor högtid, eljest spisbrödet, som alltid ätes 4- å 6-falt, tunnt som papper. Alltid öl i källaren (utom spisölsdrickat), då främmande komma. Om sommaren drickes alltid syra.”

”Samma celebre författare lämnar 1734 även från Dalarna följande matuppgifter:”

”Deras spis är ordinär, förutom ärtbröd, bröd med mäsk och kornmjöl, blandat agnebröd, allt tunnt bakat, vilket de sätta in i ugnen, igenom det de linda kakan kring en stång och veva utav henne sedan i ugnen. Eljest bruka de ock tjockt bröd, när de äro borta. Deras mat är eljest ordinär, förutan att de var afton äta gröt, dels kokad hel hård av ärt-, dels av kornmjöl; blir något övrigt så ätes till frukost, varpå de sedan kunna äta 3 å 4 gånger om dagen. De bruka ock äta smör, missmör och ystningsost i en massa sammanblandade”

”Från Västmanland lämnar Bergenskiöld 1784 följande uppgifter:”

”I enskilda hushållningen går sparsamt till, varje dag i veckan har sin vissa matordning, och jag skall här införa en, som blivit mig meddelt av bärgslagsgruvfogden Lekman, och vilken skall vara upprättad efter kosthållningen i Dalkarlsbergs gruvlag:

Söndag: Morgonen: soppa med kålrötter och kött till sovel. Middag detsamma. Aftonmåltid: kål och kött.

Måndag: Morgonen: kål och kött. Middag: soppa och kål. Aftonmåltid: gröt och mjölk samt sill.

Tisdag: Alla målen ärter och kött.

Onsdag: Morgonen: ärter och kött. Middag: mjölk och smör. Aftonmåltid: gröt och sill.

Torsdag: Morgon, middag och afton: rotsoppa och kött.

Fredag: Kornmjölsvälling med smör och sill alla målen.

Lördag: Morgonen: välling, smör och sill. Middag: mjölk, smör och sill. Aftonmåltid: gröt och sill”

”Hallands matordning 1796 skisseras av prosten Per Osbeck sålunda:”

”Folket här på orten äter 5 gånger om dagen, frukost, daver, middag, merafton och kvällsmat. Frukosten är en sup brännvin om den finnes. Daver består av sill och dricka med mjölk blandad. Middag: kål, ärter, soppa jämte kött och fläsk eller vad som kan åstadkommas; merafton brännvin. Kvällsmat merendels gröt, en afton kokt, den andra uppstekt.”

”I Skåne hade man 1797, enligt Svanander, följande matförhållanden, åtminstone inom vissa orter:”

”Bonden bakar sitt limpbröd av rågmjöl och kornmjöl, hälften av vardera slaget. De förmögnaste på slätten äta dock sammantaget rågbröd. Fläsk har i äldre tider mycket brukats även till frukost, då skogarna voro större och sillförrådet mindre. Nu ger en fattig bonde vad han kan, men den förmögnare:

  1. En sup och bröd, ost och bröd eller en smörgås till morgonbit.

  2. Till frukost davre, sill, dricka och bröd.

  3. Till middag kokt mat av kål, ärter, soppa, välling med sovel, fläsk, kött, fisk o. s. v.

  4. Till medafton gåsister, fittamatar, smörgåsar, pannekakor, ägg o. s. v. med en sup.

  5. Till aftonen gröt och mjölk eller dricka och bröd.

  6. Under slåtter, mäjning och torvskärning vankas ibland lille middag.

Dessa måltider iakttagas likväl mera noggrannt i den släta delen av häradet (Bara), än i den backiga och skogrika.”

Av Bengt Bertilsson - 4 april 2019 07:30

Dag två på vedbacken började med eländes elände även denna dag. Plötsligt så pajade ljuddämparen. Ena skruven som håller dämparen var borta. Jag visste att den brukar lossna men då jag kontrollerade den igår så var den fastskruvad. Men skenet bedrog troligen så var gängorna slut så när maskinen började jobba och vibrera så skruvade den upp sig själv.

Så det blev att återigen bege sig till byn och fick förslaget att det är dags att byta motorsåg. Det jag har är från 2005 och det har gått för högtryck varje år har mer eller mindre gjort sitt blev jag upplyst om. 

Men nu fiska jag inte fram likvida medel så på en hast så jag fick tips. Köp en ny skruv, en ny packning och testa har jag tur så håller det ett tag. Vilket det visade sig göra också.

Så det blev återigen någon timme försenad start på vedbacken även idag. Men en ny filad kedja så gick det undan visade det sig efter en stund att sista filningen blev nog inte så bra för nu sågade den snett. In och filade om men jag hade nog filat lite galet tidigare och kedjan som satt på användes förra säsongen också hade sett sina bästa dagar. Blev det ändå så pass att den klarade dagens slit och släp på vedbacken 


   

Lilldrängen hemma och vi körde på lite bättre idag och nu har vi nog sågat upp hälften av totala mängden

Ved
Av Bengt Bertilsson - 4 april 2019 00:15

Svanarna vi Hornborgasjön bryter mönstret och blir en färgklick i mängden av tranorna 

               

Av Bengt Bertilsson - 3 april 2019 15:31

Eländes elände glad i hågen nu skall här sågas. Stod där med all utrustning på mig, hjälm, skyddsbyxor och stövlar och klädd efter väder, då vårvinden inte är att leka med.

Då startar inte motorsåget, rycker och sliter som ett djur, svär och tänker fulla saker. Men inget händer. Jag hade testat såget för ett par veckor sedan och då fungera detta.
Nu hade jag inte byt tändstift och en koll på detta okey dags för ett nytt, så det var bara att bege sig och köpa ett nytt och byta byte. Men inte fa. startar motersåget.

Plocka isär maskin och kolla förgasare, fick ett tips av bror min kolla bränslepluggsfilter i tanken. Tiden gick och snart hade halva förmiddagen gått. Jag var lite hårdhänt nu på döa ting och ryckte och då startar maskinen.   

Nu hade jag pillat och skruvat så det rusade och innan jag fick ner varvet lyckades jag inte helt utan har ett tomgångsvarv som är något högt, fast jag skruvat och haft mig

   

Lilldrängen dök upp och vi sågade och han plockade han vi med ett par kubik. Sen tog orken slut

Ved
Av Bengt Bertilsson - 3 april 2019 00:15

Svanar och Tranor i flykt

                               

Av Bengt Bertilsson - 2 april 2019 12:00

Årets ved lava på plats utanför farstutrappan, men detta år dröjde det med leveransen. Men plötsligt så låg den där den 1 april så nu har jag haft full sysselsättning de närmaste veckorna.

Det har varit svett och tårar, onda ryggar armar och ben. Jag har varit trött och envetenheten har varit drivkraften. När jag får hem veden så flyger fa. i mig för detta skall sågas upp på direkten

 
Det finns de som hävda att det är ingen som tar jobbet ifrån mig och detta stämmer. Ingen risk att någon annan gör detta och be om hjälp ja men vilka är lediga på vardagarna mer än jag, (Lill drängen kommer hem har han lovat) men övriga jobbar.

 

Skall jag vänta till helgdagarna och gå här och dra bena efter mig. Nej, nej då går flera dagars arbete omintetgjort Så det är bäst att köra igång snarast möjligt

 

Ved
Av Bengt Bertilsson - 2 april 2019 12:00

Under en längre tid i år så har jag sett sjöfågel i Ringsjön. De håller sig dock på andra sidan sjön där jag inte lyckas zomma in dom

     


Av Bengt Bertilsson - 2 april 2019 00:15

Årets tranbesök 19 200 tranor på plats plus svanar som inte räknades. Vädret mulet och blåsigt med en isande vind från sjön.

                 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards