Direktlänk till inlägg 15 januari 2020

Men, arbetsmarknaden är fortfarande god.

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 15 jan 06:00

Fast detta beror kanske på vem som säger detta. Sen sägs det också att en förutom försvagad konjunktur är neddragningarna som skett på subventionerade anställningar, särskilt så kallade extratjänster. Detta får en att tänka på är det konstgjord andning som vi i detta land håller på med. 


Arbetslösheten fortsätter att stiga och ligger nu på den högsta nivån på två år, enligt Arbetsförmedlingen.

Uppsägningarna har inte varit så många sedan 2014.

 

Färre nya jobb, fler som söker och fler som blir av med jobbet. Det är den enkla matematiken bakom trenden att arbetslösheten i fjol vände upp för första gången på länge. I slutet av 2019 hade antalet inskrivna arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar ökat med 29 000 till 374 000 jämfört med ett år tidigare.

Uppgången är bred och gäller alla grupper, såväl inrikes som utrikes födda, unga som äldre, kvinnor och män.

Som andel av arbetskraften har arbetslösheten stigit till 7,2 procent, enligt myndighetens trendvärden. Man får backa till februari 2018 för att hitta en högre siffra. För kvinnor har arbetslösheten inte varit så hög, 7,1 procent, sedan början av 2016.

Varselstatistiken är också trendmässigt i stigande. Uppsägningarna, i form av varsel under slutet av 2019, har inte varit så många sedan mitten av 2014, enligt Arbetsförmedlingens statistik, baserat på trendvärden.


Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten fortsatte att öka också i december, som blev sjätte månaden i rad med stigande arbetslöshet.

– Vi har ju haft en väldigt god ekonomi under en lång tid men under andra halvan av 2019 så blev den avmattning som nu sker tydlig och arbetslösheten började öka. Den ökade bland ungdomar, bland kvinnor och män, och bland inrikes och utrikes födda, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Det är konjunkturförsvagningen som är den främsta orsaken till att arbetslösheten stiger, enligt Arbetsförmedlingen. Arbetsgivare har blivit mer försiktiga med att anställa samtidigt som fler personer än tidigare söker jobb.

I slutet av december var 374 000 inskrivna som arbetslösa, det är en ökning med 29 000 på ett år. Arbetslösheten ökade samtidigt från 7,0 till 7,4 procent enligt Arbetsförmedlingens sätt att räkna. Också jämfört med månaden innan stiger arbetslösheten som nu har haft en uppåtgående trend i ett halvår.

Varsel om uppsägning är en konjunkturmätare. Förra året ökade antalet varsel till i snitt drygt 4 000 personer varje månad jämfört med knappt 3 000 år 2017 och 2018. Totalt fick knappt 50 000 personer reda på att de riskerar att bli av med jobbet att jämföra med cirka 35 000 åren innan.

Arbetsförmedlingen själv stod för det största varslet på 4 500 medarbetare i januari men på sista tiden har också företag börjat göra neddragningar av konjunkturskäl. Ett exempel är Setras sågverk i Malå i Västerbotten som nu går från treskift till tvåskift, och 23 personer varslades i december.

– Vi har sett tendenser till det under stora delar av 2019. Flera av våra marknader har visat på en avmattning och då kände vi att vi helt enkelt var tvungna att göra den här åtgärden, säger platschef Marlene Bergström.

Arbetslösheten ökar nu i hela Sverige förutom i Hallands län. En orsak förutom försvagad konjunktur är neddragningarna som skett på subventionerade anställningar, särskilt så kallade extratjänster, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

– Det är subventionerade anställningar som framför allt har riktat sig till utrikes födda kvinnor, och det är klart att det har påverkat deras möjlighet att vara i arbete.

Arbetsförmedlingen tror trots allt att jobben kommer fortsätta bli fler men de växer inte till i samma takt som tidigare.

– Den avmattning som vi har sett under 2019 blir tydlig också under 2020 och 2021, säger Annika Sundén.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 18 feb 06:00

Så här mycket vatten tror jag mig inte minnas, fast vi hade mycket vatten förra året också vid dennac tid också verkar mängden mer detta år men det rör sig om mycket lite skillnad                ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 17 feb 09:15

Extremt vattenflöde just nu men en koll hur det såg ut i februari 2019 så var vattenflödet i vårt område likvärdigt på sina platser. Sen vet jag det är skillnad från plats till plats är det intressant att via bloggen följa det jag själv glömt bort el...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 17 feb 07:50

Stomen Dennis framfart ähr på godset resulterade i att taket flög av och landade på åkern     Ond bråd död efteråt hittar vi en fågel som låg död på marken.     Vår och grannens soptunnor låg på marken       ...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 15 feb 06:00

Dag fyra på vedbacken och det började inte så bra. Hade kört knappt en timme när plötsligt kedjan gick av, av någon anledning. Ny kedja nästan så det var lite överraskande, men nu hände det. Tur i oturen så hade jag köpt en i reserv ifall så det var ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 14 feb 06:00

Dag tre och det var en mör gubbe som gick ut dagen efter stormen dragit här över fast det var ingen stormfälld skog som skulle sågas.  Motorsågen går perfekt efter omständigheterna och då gäller det att passa på att såga och en tank räckte en timme v...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23
24
25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se