Direktlänk till inlägg 25 april 2013

Årsved

Av Bengt Bertilsson - 25 april 2013 07:00

Årets ved ett gediget lass och när jag tittade på den ”Såg vid såg jag såg hvarthelst jag såg” är den sågad nu dessutom också kluven och klar. Väntar vi bara på bra torkväder.

 

Om vi skall följa den gamla bondepraktikan så är jag sent ute, men nu var påsken tidig detta år och hade den varit sen ligger jag rätt i tiden ändå.
Sen skall den enligt Bondepraktikan finnas regler och visa kanske är en skröna finns det även saker som krävs för att veden skall lagras och bli bra ved nästkommande säsong. 
För att brasved ska torka ordentligt så ska veden klyvas helst innan påsken och då innan dymeldagen.
För om den inte klyvs innan dess säger gammal bondepraktika att dymeln kryper in i veden och gör att den endas pyr. Mycket har hänt sedan den skrönan kom, men lite sanning ligger det i ordspråket.

För att få riktigt torr ved avverkas träden på vinter då de innehåller som minst vatten och sedan klyver vi dem på våren så att veden får torka under våren, sommaren och hösten. På så sätt är vi säkra på att fukthalten är låg och brännvärdet högt.
För att veden ska torka bra så måste den även staplas bra. Staplar man den ute i början, så ska den vara ovan mark som är väldrenerad, t ex på EU-pallar. Den får gärna stå på en solig plats där vinddraget är stort. Efter utomhusförvaring tar vi in veden för att den inte ska dra åt sig fukt när värmen hög och luftfuktigheten stiger. Inomhus slipper den väta från regn och varma sommarböljor.

När veden staplas ska den staplas med distanser, så att en lite skogsmus ska kunna krypa igenom. Detta för att vinden ska kunna slinka igenom.

Årets ved ett gediget lass och när jag tittade på den och räkna att detta är en års vedeldning som ligger där fundera jag var betingar denna på marknaden.
Mätt mellan tummen och pekfingret så är det ca 18 kubik. Ponera då att pris för 40 liter säck säjs idag för 55 – 70 kr säcken i butiken.
1 kubik blir 25 säckar á 55 kr summa 1375 kr. Betalar de 70 kr säcken summa 1750 kr och hela vedhögen betingar då ett pris mellan 24750 – 31500 kr beroende av försäljningstillfälle och efterfrågan.
Visst det tar plats att lagra ved men somliga betalar vad som helt för ved. Men det går att köpa storsäck hos ved leverantörer för 750 kr kubiken. Skulle jag köpa/sälja den i storsäck det bli 18 storsäckar á 750 kr/st summa 13500 kr.
Priset för energived av varierande trädslag i löpmeter 2,5 – 5 m säljs idag mellan 260 kr – 350 kr.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Söndag 17 nov 10:37


Finns hen i verkligheten eller är detta bara i fantasin    ...

Av Bengt Bertilsson - Fredag 15 nov 10:51

Till Marks kommun   Medborgarförslag om att Mark kommun anordna bättre parkeringsplatser för politiker och anställda utanför kommunkontoret i Marks kommun så dessa står parkerade inom rådande parkeringsbestämmelser som råder i området Risk för...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 14 nov 08:52


Det händer så mycket på ljusfronten säger de på radion och jag tittar ut.   Jo solen försöker titta fram    ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 12 nov 07:12

Eller så bör det göra ont. Fast vet vi om rötterna har känsel egentligen? Oavsett vilken kraft som rötterna har som pressat sig fram emellan stenblocken som finns lite överallt i Kvarnåsabäcken omgivning        ...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 11 nov 06:00

Vad som är upp och ner kan vara svårt att se ibland och om detta spelar någon roll så blir det upp till betraktaren att avgöra detta    När man ser världen upp och ner blir den då finnare eller är detta bara i fantasin kanske som jag upplever de...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23
24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se