Direktlänk till inlägg 3 augusti 2020

Dags att börja spara inte konsumera

Av Bengt Bertilsson - Måndag 3 aug 06:00

Dags att börja spara inte konsumera för att klara framtiden då det verkar inte som vi lärt oss något om historien eller är det bara så att den upprepas


90-talet sade dåvarande finansminister Ann Wibble att alla svenskar bör ha en årslön på banken. Uttalandet väckte kritik – det ansågs orealistiskt att var och en skulle kunna ha en så stor summa sparad

Under 2000 – talet så har de pratat mest om att börja med att spara till en buffert, helst
minst två månadslöner. Då kan du bättre klara olika oförutsedda utgifter som kan dyka upp.

Nu så permitteras varslas och visa får t.o.m gå från jobbet på ståendefot då är bufferten god att ha. Men sen har vi alla som inte har A- kassa för av någon anledning så har hen inte tyckt detta varit nödvändigt då blir det verkligen en kris ganska fort och har hen inte någon buffet jag då blir det verkligen krisartat och vem skall då hjälpa hen.

Dagens arbetslöshet är lika hög som under finanskrisen och det är samma resonomang idag som då . Så vad lärde vi oss av finanskrisen egentligen kanske inget 


Högt tryck på a-kassorna kan ge längre väntetider

 

Trycket på a-kassorna har ökat och hos en del a-kassor innebär det att väntetiderna har blivit längre. Utan ett buffertsparande kan väntetiden bli svår att hantera.
– I värsta fall kan det dröja flera månader, säger Arturo Arques, sparekonom hos Swedbank.

Totalt var över en halv miljon personer, 557 000, arbetslösa i juni, enligt SCB. Den ökande arbetslösheten gör att ärendena hos a-kassorna blir fler, trycket förväntas dessutom bli högre i höst.

– Enligt de senaste siffrorna jag tagit del av ligger väntetiden medianmässigt någonstans mellan fem och sex veckor, från det att man blir arbetslös tills dess att man får sin första utbetalning, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.

– Det kan finnas omständigheter som gör att det tar väsentligt längre tid än så, exempelvis om man har svårt att få kontakt med sin arbetsgivare och svårt att få ut de intyg man behöver.

Två månadslöner efter skatt

För den som inte har ett sparande sedan tidigare kan väntetiden bli svår att hantera.

Arturo Arques, sparekonom hos Swedbank, rekommenderar att man sparar ihop till ett buffertsparande som motsvarar minst två månadslöner efter skatt. Alternativt att man räknar ut vad ens kostnader för boende, och de nödvändiga levnadskostnaderna, blir för tre månader.

– Tittar man på hushållens levnadskostnader, inklusive boende, för tre månader överensstämmer det ganska väl med två månadslöner efter skatt. Om man blir arbetslös är det tyvärr så att pengarna inte kommer med en gång. I värsta fall kan det ta flera månader, säger Arturo Arques.

Rekommenderar sparkonto

Har man barn och villa behöver man troligtvis en större buffert än om man är singelhushåll, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet.

– Är man två vuxna, bor i villa och har två barn kan tre till fyra månadslöner efter skatt vara ett bra riktmärke. Sedan får man göra en egen bedömning utifrån ens situation, säger Frida Bratt.

Buffertpengarna ska förvaras på ett sparkonto med insättningsgaranti och fria uttag, säger Frida Bratt.

– Det är pengar man behöver kunna få loss snabbt och har man dem på börsen eller i fonder kan de ha fallit i värde precis när man behöver dem. Därför är det för riskfyllt att ha just buffertsparandet på börsen.

 


 
ANNONS
 
Amisa

Amisa

Måndag 3 aug 10:47

Samhället fungerar nästan som en förälder för människorna som ofta beter sig som barn. Barn tar mer intryck av vad föräldrarna gör än vad dom säger. Samhället belönar människor som har skulder, skuldräntan är jättelåg och du får 30% skatteavdrag (dvs bonus) då du har skulder. Skuldräntan är låg för att man satt ett politiskt beslut om att hålla inflationen på en låg nivå.
Samtidigt är det inte särskilt lönsamt med sparkonton eftersom räntan är så låg att det inte blir särskilt mycket avkastning på kontot. Sedan återstår ju att satsa pengarna på börsen istället, men många upplever det som otryggt att ha pengar där eftersom börsen ibland också går ner.
Vad jag vill säga är att många människor konsumerar massa och har höga skulder eftersom det är ett beteende som staten uppmuntrar och belönar.

http://min-inre-vagvisare.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 24 sept 06:00

Dessa fantastiska stenblock fasinerade mig och denna i vattenbrynet raklång likt en pelare    Så kom min fantasi återigen att se något annat fast långsökt förstås som så mycket ofta mina tankar blir.   Men det lite likt att det fanns ett huvu...

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 24 sept 05:45

Mysteriet med de sönderslagna brevlådorna har löst sig. En person hörde av sig och berättade att han misstänkte han kört ner våra brevlådor med sitt fordon när han passerade platsen vid den aktuella tidpunkten (Någon gång mellan 13,00...

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 23 sept 08:37

Elbolagen, politiker leker med oss och tror de har en energipolitik som håller för framtiden. Visar sig inte hålla över en sommar då det var överskott till att vara underskott och i framtiden tar den slut i princip. Läs själva länkar från HD som dock...

Av Bengt Bertilsson - Onsdag 23 sept 06:00

Ett bra Björnbärsår och vi har plockat ett flertal gånger samtidigt så roade jag mig med lite fotografering med och utan blixt bl.a             Testa med blixt då det var lite molnligt            Allt resulterade i 3 liter bär  ...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 22 sept 06:00


Lite av en "Katt bland hermelinerna" låg den där vid strandkanten.     Jag med min fantasi så tänkte jag på en annan sten och en jungfru som sitter på den   ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ farstutrappan med Blogkeen
Följ farstutrappan med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se