Senaste inläggen

Av Bengt Bertilsson - 5 september 2024 05:30

Den brunsprötade skymningssvärmaren har ett vingspann på mellan 60 och 81 millimeter, honan är något större än hanen men hanen har något kraftigare och lite längre antenner. Mellankroppen är olivgrön med vit kant och bakkroppen har vita och svarta ränder på sidorna och olivgrön mitten. Framvingarna har olivbruna kanter och ett gulaktigt band på mitten. Bakvingen har svarta kanter och ett gulaktigt band på mitten som längst in övergår i rött. Den mycket ovanligare vitsprötade skymningssvärmaren är snarlik men den har ljusare och mindre kontrastrik teckning. Larven är som fullvuxen 75 till 85 millimeter lång och kan vara antingen olivgrön eller, mindre vanligt, svart

   

Av Bengt Bertilsson - 4 september 2024 05:30

Vem som gräver vet jag inte men fått förslag om Bivarg, sandbin och Mellinus arvensis

   

Av Bengt Bertilsson - 3 september 2024 05:30

Makaonfjärilen har ett mycket särpräglat utseende och kan inte förväxlas med andra fjärilar i Norden. Vingspannet är omkring 8 cm och varierar mellan 5 cm och 9 cm. På bakvingarna har den långa och tydliga svansutskott. Makaonfjärilen är tydligt tecknad i gult och svart. Den gula färgen kan variera från nästan vit till nästan orange, på olika individer. På bakvingarna finns en kant av blå, metallblänkande fläckar. Många individer har också en orangeröd rund fläck långt bak på vardera bakvingen.

 

Av Bengt Bertilsson - 2 september 2024 05:30

Några gråsparvar i nyponbuske, troligen ungar  

       

Av Bengt Bertilsson - 1 september 2024 05:30

Gråtrutar 
           

Av Bengt Bertilsson - 31 augusti 2024 09:30

Vid denna årstid blir de mer synliga fast de finns nog där även vid andra årstider men syns bäst i morgondagg och solsken i en vis vinkel 

   

Av Bengt Bertilsson - 30 augusti 2024 05:30

Harkrankar är en överfamilj inom underordningen myggor, vilken omfattar mer än 13 000 arter och vars systematik är omdiskuterad. Harkrankarna känns igen på sina mycket långa ben.

   

Pappa långben, Hästmygga, Långbenskrank eller helt enkelt harkrank. Oavsett vad du kallar dem så är det ovanligt många av dem i år.

Du har säkert stött på dem i ditt hem, framåt kvällen lagom till läggdags. Det är gott om de långbenta harkrankarna just nu, för vi är mitt uppe i den period då de svärmar.

De som tar sig in genom våra öppna fönster är harkrankar som lades som ägg för ett år sedan, övervintrat som larver och sedan kläckts ur sina puppor nu i sommar.

– De vanligaste, som jag tror att de flesta har sett nu, är kålharkrankar och kärrharkrankar. De flyger just nu i en period på en eller två veckor i mitten av augusti, säger Didrick Vanhoenacker, som är jourhavande biolog vid Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Varför kommer de in? 

– Skulle kunna tänka mig att de dras till ljus. Har man öppet fönster på kvällen och tänt inne, så flyger de in för att man har lampan tänd. 

Didrick Vanhoenacker säger att harkrankarna är helt harmlösa och varken sticks eller bits, och han tycker att det bästa man kan göra att släppa ut dem igen. 

– De är ganska ömtåliga så man får vara lite försiktig. 
Källa Därför kryllar det av harkrankar - P4 Väst | Sveriges Radio

 

Av Bengt Bertilsson - 28 augusti 2024 05:30

Vilken sort det är men det ryktas att detta skulle vara Senga Sengana. En av våra allra mest populära jordgubbssorter.
Kraftigt växsätt med stora mörkgröna blad. Mycket god avkastning av stora runda bär med syrlig smak och fin arom.
Färgen är mörkröd,fruktköttet fast och mörkrött, mognar medelsent ca.första veckan i juli
         

Jordgubbslandet hade sedvanligt växt igen av plantor och revor, Jag lär mig aldrig att rensa i tid så det blev att gräva upp jordgubbsplantorna och plantera om. Men samtidigt ta tillvara på revor som verkade kunna ta sig och samtidigt dela på stora plantor. Så nu har vi nog ett par hundra plantor stående för vinterförvaring ute på landet.  


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards