Senaste inläggen

Av Bengt Bertilsson - 11 augusti 2024 05:30

Dess mer vi gräver djupare i förintelsens offer dess mer så ser vi förnekelsen när det gäller andra än judarna som drabbades under andra världskriget. Efter vår resa till Stockholm och minnesdagen av folkmordet på romer under Förintelsen är det en ny värld som öppnas när vi lyfter på locket som ett ordspråk heter.
Vi var dels på Forum för levande historia och Förintelse museum men har under veckan också fördjupat oss mer, främst hustrun som är mycket intresserad av historierna från andra världskriget   

Se utställningen ”Det tysta arvet” som visas på Raoul Wallenbergs torg.
En utställning om folkmordet på romer under Förintelsen. Överlevande, barn och barnbarn till överlevande berättar om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget.
                             
Dessa foton är tagna av utställning på Raul Wallenberg torg i Stockholm 

Den kan finns också att beskåda på Det tysta arvet - Forum för levande historia  

Av Bengt Bertilsson - 10 augusti 2024 05:30

Statyn av Sankt Göran och draken är en ikonisk skulptur som finns på flera platser i Stockholm. Den mest kända versionen är en medeltida träskulptur som står i Storkyrkan i Gamla stan. Denna skulptur skapades troligen på 1480-talet och föreställer legenden om Sankt Göran som besegrar draken och räddar en prinsessa.

     

En annan version av statyn, en bronskopia, står på Köpmantorget i Gamla stan. Denna kopia beställdes av Sten Sture den äldre för att minnas hans seger över unionskungen Kristian I vid slaget på Brunkeberg 1471.

     

Det finns också en stor förgylld bronsstaty av Sankt Göran och draken på jungfrutornet i Stockholms stadshus, skapad av konstnären Christian Eriksson och färdigställd 1922.


Har du sett någon av dessa statyer i verkligheten?

Av Bengt Bertilsson - 9 augusti 2024 05:45

Blir alltid fascinerad av alla dessa små smala gränder som finns i gamla stan. Idag ordning och reda men hur såg det ut förr. Yttre miljöer är putsade och så även inre men vi ser en annan atmosfär inne i husen som påminner om een annan tidsålder.  
       

Av Bengt Bertilsson - 9 augusti 2024 05:30

Politik på hög nivå men det handlade om HBTQ frågan som jag kunde se, fanns dock kriget med. Men HBTQ i Ryssland  är det inte lätt att vara och det är väl så egentligen ett Pridetåg skall se ut det skall handla om sakfrågan, Sen att HBTQ och politik hör ihop så skall varje sak har sin rätta plats. 

     

Av Bengt Bertilsson - 8 augusti 2024 07:45

Vårt potatisland ser ut att vara en ogräsodling av främst våtarv. 
   
Vad som finns under är jag egentligen mer orolig för då senaste skörden fick vi ta 6 plantor för att få ihop tillräckligt med potatis för två måltider.
   
Men efter en rensning så blev åtminstone jorden synlig igen där vi hade nypotatisen odlingen, Pallkragen med plantor kvar är en senare potatissort.

 

Då vi behövde nya potatis så passade jag på att gräva upp och det var lika bra att gräva upp plantorna som fanns kvar där det odlats nypotatis. Men vilken besvikelse och vad som hänt undrar jag för årets resultat var det sämsta någonsin.

Av Bengt Bertilsson - 8 augusti 2024 05:30

Israel är känt för att vara ett av de mest HBTQ-vänliga länderna i Mellanöstern. Dock är denna uppgift från 2015 då Tel Aviv, i synnerhet, var berömt för sin årliga Pridefestival som lockar hundratusentals deltagare.
Idag var deras pride tåg i Stockholm fritt från politisk propaganda vad jag kunde se och deras ledare ett välkänt ansikte som jag noterade på en annan sammankomst till minne av Raul Wallenberg dagen innan

   

Av Bengt Bertilsson - 7 augusti 2024 05:30

Pride och politik kontra HBTQ. Flera organisationer håller en balansgången när det gäller vad budskapet handlar om. 

   

   
Så mycket HBTQ syntes inte i tåget men det är väl som i flera andra tåg ändamålet helga medel
        

Av Bengt Bertilsson - 6 augusti 2024 06:00

Pride paraden i Stockholm ett demonstrationståg, för så mycket anknytning till Pride mer än några flaggor tyckte jag mig inte se, men plakat om fred i Gasa vilket ändamålet helga medel kanske att visa sitt stöd för.
Det finns acceptans för homosexualitet bland liberala muslimer som tolkar in frihet och mänskliga rättigheter inom islam i Koranens grundläggande budskap, men finns det i verkligheten eller är det västvärlden som vill oss tro att det finns. I Palestina (Gazaremsan lär maxstraffet vara 10 år fängelse) så har jag svårt att tro att tåget på Pride i Stockholm var att visa sitt stöd för Homo i muslimska länder utan handlade om att protestera på kriget. 

         

Fast skenet bedrar besökarna lite för inledningen av tåget visade upp en annan bild av syftet skulle vara med tåget där rörelsen visade mer på ett protesttåg liknade det jag såg dagen innan promenera till en demonstration. 
 
        

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards